2021. június 14. hétfő, Vazul
MÉDIATÁR
Eddig 127566 fotó feltöltve
Újévi hangverseny Csengelén

Újévi hangverseny Csengelén

Advent a Szivárvány Óvodában, 2019

Advent a Szivárvány Óvodában, 2019

Karácsonyi műsorok a Hétszínvirág Óvodában, 2019

Karácsonyi műsorok a Hétszínvirág Óvodában, 2019

Sportdíjátadó 2019

Sportdíjátadó 2019

Szociális munka napja a Napsugár Otthonban, 2019

Szociális munka napja a Napsugár Otthonban, 2019

12_3_pomodoro_nagy.jpg2_3_pomodoro_440x145.jpg16het_fozoverseny_79x43 mm.jpg1.jpg-- bannerek12103.jpg300x250_akcio.gif40_eves_opusztaszer_plakat_cl.jpg440x145-1031.jpg56_plakat_roz_cl.jpg
Felíratkozás Hírlevelünkre
Hogy ne maradjon le a régió híreiről, eseményeiről
Vállalkozási
hírdetés feladása
Letették az alapkövet, hamarosan új templom épül Pusztaszeren
Készítette: Tari József, 2017.06.27.
Öt évvel ezelőtt, egy évente megrendezett zarándokúttal kezdték el nyomatékosítani a pusztaszeriek azt a szándékukat, hogy szeretnének egy templomot építtetni a községnek. Az ideit június 24-én, szombaton tartották, reggel ezúttal is a szokott állomásra, Pálosszentkútra indultak el a zarándokok. Az Antal Imre plébános celebrálta mise után a zarándokok egy része gyalog indult vissza Pusztaszerre, a többiek lovaskocsikon érkeztek meg délután ahhoz a kopjafához, amit Grósz Sándor, helyi asztalos mester készített el a zarándoklatok emlékére. A kopjafán már nincs sok hely az újabb zarándoklatokat jelölő évszámoknak, de szerencsére semmi szükség „meghosszabbítani”, ugyanis különleges zarándokút volt a mostani. Az idei út végén letették a hamarosan megépülő Szentháromság templom alapkövét.

alapko_pusztaszer_20170626_058

Egy olyan naphoz érkeztünk, amire már nagyon régóta készülünk – kezdte mondandóját Máté Gábor polgármester az ünnepség kezdetén. Megköszönte a pusztaszeriek zarándoklatokon való részvételét és a templomépítés előmozdítóinak munkáját. A templom Pusztaszer Község Önkormányzata által adományozott telken, a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében, a kormány anyagi támogatásával fog megépülni.

alapko_pusztaszer_20170626_010

Azt szokták mondani, hogy a templom Isten háza. Valójában nem, inkább a közösség háza. Jézus János evangéliumában azt mondja: „Isten lélek és szellem, aki őt imádja, lélekben és igazságban kell őt imádnia.” Ezt bárhol megtehetjük, ehhez nem kell templom. Templom azért kell, hogy a közösségnek, amely hozzá kapcsolódik, amelyet Ő fog össze, legyen egy alkalmas helye, ahol Őt tudja vendégül látni. „Ha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad, ki építi azt. Ha az Úr nem őrzi a várost, hasztalan virraszt, aki őrizni próbálja.” Azt kérjük, hogy Ő is építse, de elsősorban nem a templomot, amit fizikailag akarunk itt felépíteni, hanem az emberekből összeálló templom-közösséget. Nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik közösségeket építenek, hozzájárulnak, hogy itt igazi közösség épüljön – mondta Kiss-Rigó László megyéspüspök, majd áldást kért mindazokra, akik segítenek felépíteni, és akiknek épül a templom.

alapko_pusztaszer_20170626_015

Szabad nagy terveket szőni még egy akkora településen is, mint Pusztaszer. Ebben az összekuszálódott világban, igenis szükségünk van azokra a helyekre, azokra a közösségekre, ahol kereszténységünket megtartva, hihetünk Istenben, mert ez az az egyetlen erő, ami bennünket, magyarságunkat, történelmi hagyományainkat egyben tud tartani. Erre itt Pusztaszeren lehetőségünk lesz, mert nagyon fontos, hogy egy településnek legyen egy olyan helye, ahol találkozhatunk, hihetünk a jövőben. Sokszor töltsük meg ezt a helyet – kérte a pusztaszeri híveket Farkas Sándor országgyűlési képviselő.

alapko_pusztaszer_20170626_026

Majd Máté Gábor, Kiss-Rigó László, Farkas Sándor és Antal Imre közösen aláírták az alapkőletételre kelt emléklapot, amit egy időkapszulába tettek. Az emléklap mellé odatettek négy Pusztaszeri Hírfutárt, melyekben Pusztaszer életében jelentős események vannak megörökítve. Emellett odakerült még két képeslap, egyiken az Árpád-emlékművel, másikon híres pusztaszeri építményekkel, tájképekkel.  Germán Gézának, a templom tervezőjének tervei és egy memóriakártya is belekerült az időkapszulába, ami az elmúlt 10-15 év 600-700 fotóját, és a szombati nap fényképeinek egy részét tartalmazta, érdekes információkat szolgáltatva az 50-100 év múlva felnyitó jövő nemzedékeinek.

alapko_pusztaszer_20170626_060

A kopjafa tövében az ünnepség felszólalói és a templom tervezője közösen engedték le a mélybe az időkapszulát. Végül Máté Gábor elmondta, sokan feltették a kérdést, ha felépül a templom, mi lesz a zarándoklattal? Hálánk jeléül fogunk zarándokolni – válaszolta meg a polgármester.